Anne Babamdan Bende Mi Ayrıldım?

Son yıllarda artan boşanma oranlarında ciddi yükselmeler olmaya başladı. Yapılan son araştırmalarda evliliklerde boşanma oranı yarı yarıya yaklaşmıştır. Bu da demek oluyor ki belirgin oranda çocuğun anne ve babası boşanıyor. Aile içi anlaşmazlılar kontrol edilemez noktaya gelindiğinde ebeveynler ayrılmaya karar verdiklerinde en büyük kaygıları “Acaba çocuğum etkilenecek mi?” oluyor. Sürekli kavga ortamına şahit olan çocuğun mutsuz ebeveynlerle yaşaması yarar yerine zarar getirmektedir.

Boşanma sürecinde anne ve babanın yaşadığı sıkıntılar gibi çocuğun da kaygı, üzüntü, mutsuzluk, korku duygularını yaşaması normaldir. Çocuk için hayatta en güvendiği iki kişi artık ayrı yaşayacaklardır. Bu durumda çocuğun yaşadığı korkular her yetişkin gibidir. İlk başlarda çocuk bu durum karşısında mutsuz olur, olayı kabul etmek istemez. Sonra içine kapanabilir, ani öfke patlamaları, nedensiz ağlamalar, uyku ve yemek sorunları ortaya çıkabilir. Bu dönemde çocuk kendisini suçlayabilir. “Benim yüzümden mi oldu”, “Bana aldığınız oyuncak yüzünden olduysa geri verebiliriz” gibi cümleler kurabilir. Sonra ki aşama da çocuk artık bu süreci kabul eder. Fakat bu süreç içinde ebeveyni bir arada getirmek için çabalar gösterebilir. Ve hep onun hayalini kurar. Bu nokta da çocuğa net olunmalıdır. Belki ileride barışırız gibi ucu açık cevaplar vermek çocuğun ümitle yaşamasına neden olabilir.

Boşanma sonucu çocuklar genellikle anne ile yaşamaya devam ettiğinden, baba çok özlenir. Ve genellikle baba “haftasonu” zaman geçirilen bir ebeveyn olmaya başlar. Bu yüzden baba-çocuk ilişkisi değişime uğrayabilir. Bu durumlarda babalar genellikle fazla özgürlük tanıyan, anne evinde yasak ve kural olan herşeyin serbest olduğu, boşanma sonucu olumsuz etkileri fazla toleransla telafi etmeye çalışırlar. Veya yeni bir evlilik yapan, uzak yere taşınıp ortadan kaybolan babalar olurlar. Özellikle erkek çocuklarında baba-çocuk ilişkisi çok önemlidir. Güçlü ebeveyn figüründen uzak kalan erkek çocuk ileride yaşayacağı kadın erkek ilişkilerinde zorlanabilirler.

Peki bu dönemde anne baba tutumları nasıl olmalıdır?

Öncelikle boşanma sürecinde çocuğunuza asla yalan söylemeyin.
Çocuğunuza bir sırdaş gibi her şeyi detayıyla anlatmaya kalkışmayın. Bu durum çocukta diğer ebeveynin kötü olarak algılanmasına neden olabilir.
Boşanmadan önce çocuğun devam eden rutin hayatı aynı şekilde devam edilmesine özen gösterin.
Çocuğun hayatı, yaşı ve istekleri doğrultusunda diğer ebeveynle görüşülerek düzenli ve tutarlı görüşme saatleri ayarlayın.
Eşlerin birbirine olan öfkelerinde çocuğu aracı olarak kullanmayın.
Genellikle hafta sonu baba çocukla zaman geçirirken kendilerine özel saatler ayırmalıdır. Babaanne veya akraba ile çocuğu tamamen bırakarak geçirilen saat çocuk için yeterli olmayacaktır.
Anne ve baba evinde ortak bir dil ve kurallar olmalıdır. Yatma saatleri, çalışma programı, televizyon ve internet saatleri özellikle ayarlanmalıdır.
Babanın evinde çocuğa ait bir oda olmalıdır. Bu durum çocuğun o evde aidiyet duygusunun gelişmesine ve bir birey olmasına yardımcı olur.

Boşanma hem çocuk için hem de ebeveyn için oldukça zor bir durumdur. Bu zor dönemin üstesinden gelmekte zorluk çekilebilir. Bu durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir